Jednak jakie warunki należy spełnić aby można było wynająć takie lokum?
Ministerstwo rozwoju przedstawiło jasne wytyczne dotyczące właścicieli lokali oraz hoteli.
Przede wszystkim muszą być zachowane normy bezpieczeństwa. Musi być ustalona maksymalna liczba osób, które przebywają na danej części obiektu I musi być napisana jasna informacja na ten temat w widocznym miejscu. Powinna być także ustalona maksymalna liczba gości przebywająca w obiekcie.
Powinny być również udostępnione do użytku płyny do dezynfekcji rąk. Dobrze by było gdyby były dostępne również maski ochronne.
Oczywiście nie powinno również zabraknąć instrukcji wywieszonych np w toaletach jak prawidłowo myć I dezynfekować ręce oraz zakładać maski I rękawiczki.
Najważniejszym wymogiem są oczywiście kwestie związane z dezynfekcją m.in klamek, poręczy a także codziennie prace porządkowe. 2 metry odległości powinny dalej obowiązywać między np stolikami w restauracji czy między obsługą np hoteli I gośćmi. Po każdym gościu powinno się solidnie przygotować pokój pod względem czystości.
Oczywiście należy wyłączyć z użytku wspólnego takie atrakcje jak np. Basen, sala zabaw dla dzieci itp.
Nie powinny mieć również miejsca sytuacje gdzie osoba wynajmująca zaprasza osoby niezakwaterowane, nie zamieszkujące dany obiekt.
Lokal szczeciński można ponownie wynająć drugiej osobie, gdy wykonamy szereg prac dezynfekujących. Pranie pościeli powinno odbywać się w 60 stopniach C a jeśli mamy personel sprzątający to musi mieć na sobie środki ochronne jak maski I rękawiczki.
Jeśli wynajmujemy taki obiekt np w Szczecinie to pamiętajmy aby zapewnić numery do stacji sanitarno-epidemiologicznej I służb sanitarnych numerów telefonu w widocznym miejscu.
Nie musimy również w obecnej sytuacji świadczyć wszystkich usług w tym np. wnoszenie bagaży.